לחצו למכרזים ממשלתיים
מידע תמונת מצב - שוק נכסי הנדלן שהועברו לכינוס נכסים

תמונת מצב - שוק נכסי הנדלן שהועברו לכינוס נכסים

בשנת 2012 חל גידול משמעותי במספר נכסי הנדל"ן שהועמדו לכינוס נכסים במרכז ובירשולים, אבל בפריפריה נרשמה דווקא ירידה משמעותית.

מזה זמן, שבשוק הישראלי חוששים מבועת נדל"ן, בועה שעלולה "להתפוצץ" בעתיד. ידוע כי מחירי הדירות נמצאים במגמת עלייה מתמשכת, הביקוש ממשיך לגדול , מספר המשכנתאות וגודלן גם הוא גדל כל העת. במשק ממשיכה לשרור ריבית נמוכה כבר כמה שנים, וממשיך המחסור בהיצע,נתון אשר שהביא לניפוח שוק הנדלן וגורם לחשש רב באוצר ובבנק ישראל. למרות נקיטת צעדים ,בשנת 2012 , בניסיון "לקרר" בהדרגה את השוק ,ההשפעה עדיין אינה מורגשת באופן משמעותי.

החשש העיקרי הוא מתהליך זהה לזה שהתרחש ,בשנים האחרונות, במדינות רבות בעולם, לדוגמת: ארה"ב, ספרד ואירלנד .המיתון וההאטה יביאו למגמת גידול באבטלה , ובמגמה נוספת של בתי אב אשר יתקשו להחזיר את חוב המשכנתא. תהליך זה עשוי לגדול ולהתעצם כאשר הריבית תעלה, סביר שיקרה מתישהו בעתיד. הגידול בשיעור אי יכולת החזרת המשכנתא עלול ליצור כדור שלג מסוכן, אשר ייפגע בבנקים ובמערכות הפיננסיות – ויכניס את המשק לסוג של שיתוק.

כבר קיימים סימנים התחלתיים שהתהליך ומגמת ההאטה כבר מתקיימים בשטח, אך רק בחלק מסוים מאזורי הארץ. מנתונים נוספים אשר פורסמו לאחרונה, עולה כי במהלך שנת 2012 נרשמה עלייה של עשרות אחוזים במספר נכסי הנדל"ן – בתים וקרקעות – אשר נמסרו לידי כונס נכסים. יחד עם זאת ,הנתונים הללו מתייחסים אך ורק לאיזורי מרכז הארץ ולירושלים (הנתונים רוכזו בעבור "גלובס" ע"י חברת יפעת מכרזים).

ממחקר נוסף שנערך בנושא זה עולה שבמהלך שנת 2012 הועמדו באזור גוש דן והמרכז 1,301 נכסים למכירה מכינוס נכסים בהשוואה לשנת 2011 בה עמדו למכירה 1,111 נכסים בכינוס - מדובר בעלייה של 17%. בנוסף, 435 קרקעות הגיעו גם הן לכינוס נכסים , לעומת שנת 2011 בה הועמדו רק 371 קרקעות –מדובר בעלייה בשיעור של 17%.

ביחס לירושלים :
מספרם הנכסים שהועברו לכינוס נכסים עמד בשנת 2012 על 310, לעומת 276 אשתקד - עלייה של 12%. מספר המגרשים שהועברו לכינוס בשנת 2012 היה 133, לעומת 107 אשתקד - עלייה של 24%.

הגידול בסה"כ הנכסים שהועברו לידי כינוס נכסים, מצביע על קושי הולך וגדל של לוקחי המשכנתאות,באזור המרכז ובירושלים, לעמוד בהתחייבויות מול הבנקים למשכנתאות. הסבר נוסף הוא על רקע עליית יוקר המחייה בשנים האחרונות וכן שחיקת השכר הריאלי של רוב האוכלוסייה בישראל

אם המגמה הזו תימשך היא עשויה להשפיע גם על מחירי הדיור ומכיוון וברגע שיותר אנשים אינם מסוגלים לעמוד בחובות המשכנתאות, הבנקים ייאלצו להשתלט על הנכסים ולמכור אותם. במידה והבנקים למשכנתאות יהיו עמוסים בנכסים, הם יצטרכו למכור אותם במחירים נמוכים, דבר שיוריד מיידית את שווי הדירות בשוק. בארה"ב, לדוגמא, בנקים רבים נתקעו עם מספר עצום של דירות שלא היה להן ביקוש, מכיוון שהמיתון במדינה פגע ביכולת של התושבים שאינם יכולים לעמוד גם ברכישת דירה זולה.

בשוק הישראלי , כאשר מסתכלים על התמונה הכללית, הנתונים נראים פחות מטרידים. בסיכום שנת 2012 נראה כי הייתה דומה לשנת 2011. סה"כ של 3,355 נכסים הועמדו למכירה על ידי כונס, לעומת 3,333 נכסים במהלך השנה הקודמת. סה"כ הקרקעות שהגיעו לכונסי נכסים, בשנת 2012 עמד על 1,699 מגרשים, לעומת 1,668 מגרשים במהלך שנה שעברה.

חשוב לציין כי חלה ירידה במספר הכינוסים באזורי הפריפריה. ככל הנראה מהסיבה כי באזורים הללו פחות אנשים נכנסו ל"הרפתקא" שהיתה גדולה מיכולתם. בדרום הארץ , מספר הנכסים בכינוס נכסים רשם ירידה של 10% ,בצפון הארץ , והירידה החדה במיוחד נרשמה באיזורים שאינם עירוניים בשיעור של 14% .

X

תודה על שליחת הבקשה, נחזור אליך בהקדם.

x המבצע לזמן מוגבל!
!
25

עדיין אין לכם חשבון?

הירשמו היום וקבלו ***X*** ימי שימוש באתר חינם וללא התחייבות!

X

מצטרפים היום ונהנים מ-***X*** ימי שימוש חינם בלוח הנדל"ן והרכב

התחל 25 ימי ניסיון או התחבר/י